SaS chce s premiérom Ficom hovoriť o voľbe šéfa NKÚ

13.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) - Strana SaS žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o stretnutie. Hovoriť s ním chce o voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). O post sa uchádza len opozičný kandidát, bývalý poslanec SaS Kamil Krnáč. Voľba sa má uskutočniť na aktuálnej schôdzi 18. septembra.

Liberáli v liste, v ktorom žiadajú premiéra o stretnutie, zdôrazňujú, že NKÚ má v systéme SR nezastupiteľnú úlohu, a preto považujú za mimoriadne dôležité, aby táto voľba bola úspešná. Uvedomujú si, že bez Smeru-SD to však nebude možné. "Rád by som Vás preto požiadal, vážený pán predseda vlády, o stretnutie, na ktorom by som s Vami chcel hovoriť o nadchádzajúcej voľbe," píše predseda SaS Richard Sulík.

Bývalého poslanca SaS navrhli do funkcie spoločne všetky opozičné strany - KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS. V odôvodnení uvádzajú, že má všetky predpoklady úspešne vykonávať zodpovednú funkciu, pričom bude môcť využiť všetky svoje doterajšie pracovné skúsenosti a jazykové znalosti.

Pätica opozičných strán spoločne presadzovala Krnáča aj v predchádzajúcej júlovej voľbe. Napriek tomu, že líder Smeru-SD Robert Fico pred voľbou tvrdil, že tento post patrí opozícii a jeho strana podporí jej spoločného kandidáta, Krnáč hlasy jeho poslancov nezískal. Na druhej strane ho nevolila ani celá opozícia. Po tajnej voľbe všetky opozičné strany tvrdili, že dohody dodržali.

Fico následne navrhol, aby každá jedna opozičná strana predložila svojho vlastného kandidáta na šéfa NKÚ, keďže sa nevie dohodnúť na spoločnom nominantovi. Po rokovaní opozície však líder OĽaNO Igor Matovič oznámil, že Krnáč zostáva naďalej ich spoločným kandidátom na šéfa NKÚ.

Poslanci majú voliť aj podpredsedu NKÚ. Na tento post kandiduje Milan Galanda, ktorého opätovne navrhol poslanec OĽaNO Mikuláš Huba.
 

Vyberte región